Liisbethi praktika Charlottes

Minust natukene

Mina olen Liisbeth, õpin Haapsalu kutsehariduskeskuses kokk 4. taseme õppes. Kokaks läksin õppima, sest juba väikesest peale olen huvi tundnud söögitegemise vastu ning katsetanud erinevaid toite. Kui kuulsin Erasmus+ projekti võimalustest, olin kohe huvitatud. Minu praktika teekond tõi mu Hispaaniasse.





Minu praktika ettevõttes algas 08.09.2023. Tööpäeva pikkus oli 8 tundi ehk 8:30 kuni 16:30.


Esimene nädal

Esimesel päeval olid emotsioonid laes, ärevus ja segadus. Ei teadnud täpselt mida tegema peab ning kus ma ikkagi nüüd olema pean- kas baaris ja köögis või ainult köögis. Töölisi oli ka kuidagi väga palju ühe koha kohta korraga tööl ning nimed kohe meelde ei jäänud. Keegi siin eriti inglise keelt ei räägi, aga õnneks enne siia tulekut jõudsin natukene Hispaania keelt õppida ning saab suhelda ka kehakeeles. Köök oli väike ning köögis korraga kokku 3 inimest ja teenindajad, kes käisid juttu ajamas, söömas või toite ja taldrikuid viimas ning toomas. Päeva lõpuks oli juba enam-vähem selge, mis on siin minu ülesanded. 

Tööpäeva alguses olin baaris abis, aitasin toole laudade taha sättida ning salvrätiku hoidjaid laudadele viia ja aitasin ka lõigata sidrunit. Edasi läksin kööki tööle. Köögis algas päev sellega, et lõikasime saiu ja röstisime neid. Pärast saiade röstimist pandi need kasti ning osadest tegime Parisina röstsaiu (tomati kaste, sink ja juust) kandikule. Teistest tehti vastavalt tellimustele erinevate maitsetega röstsaiu. Kui tuli tellimus parisina saiale, siis võtsime ette valmistatud saia ja panime grilli ning serveerisime, nii sulas juust mõnusalt pehmeks ning sai oli väljast krõbe, seest pehme ning soe.  






Päevajooksul sain teha erinevaid ülesandeid näiteks nõudepesemine, kartulite koorimine ning tükeldamine. Ülesandeid anti pigem vähe selleks, et saaksin tutvuda töökeskkonnaga ja nii-öelda sisse elada.


Vabadel päevadel tutvusime piirkonnaga, külastasime erinevaid kohvikuid ja restorane ning avastasime, et paljudes söögikohtades pole Wi-Fi võimalust.







Teine nädal

Hommik algas tööl masinate sisselülitamisega, seejärel saiade lõikamise ja valmistamisega. Vahepeal käisin nõusid pesemas, koorisin kartuleid igapäev 3-5 pesukausitäit ning pärast tükeldasin. Peale kartuleid sain küüslauku koorida. Edasi vaadati, mida tol hetkel teha oli vaja. Kiletasin krevette bechamel kastmes väikesteks tuubideks ning lõikasin kääridega soolevorste väiksemateks portsjonideks. Sain tööd teha ka viilutusmasinaga. Viilutasime tavaliselt vorsti, sinki ja juustu. 







Hispaanias on kombeks serveerida jookide kõrvale snäkke, mida kohalikud kutsuvad pinchodeks. 

Pinchode ajal korjati baaris kõik mustad taldrikud ja kahvlid ühte suurde pesukaussi, mis toodi kööki pesemiseks.








Lisaks kartulitele ja vorstikestele, olen veel saanud ka valmistada kroketeid, tükeldada porrulauku ja kana ning kõrvalt näinud kuidas kogu toit valmib.

Vabadel päevadel jalutasime ringi, avastasime Museo de Arte Contemporáneo Helga de Alvear kunstimuuseumi, kus olid päris omapärased ning huvitavad väljapanekut ja käisime erinevates söögikohtades.





Baar

Baaris sain abis olla kuskil poolteist nädalat. Baaris algas vahetus kell 16:30 ning lõppes tavaliselt 00:30. Sealsed ülesanded olid klaaside ja tasside pesemine ja jookide valmistamine. Baaris olles sain ka magustoite kaunistada ning neid lauda viia. Töölised baari poolel rääkisid rohkem inglise keelt kui köögis. 

Jookidest sain valmistada erinevaid kohvisid, sain teha mõne jäätisekokteili, mojitosid ja valada õlut nii nagu eestlased ei vala. Õlut valati seal nii, et peale jääks vahukiht või nagu nemad seda nimetavad, siis kreem. Pudelis olevaid jooke valavad nad lauas näiteks gin toonikuga ja veinid, aga ka coca-cola ja muud sellised.


Baaris oli tööjaotus selline, et 3-4 inimest teenindasid terrassil ning 2 olid leti taga ja 1 tegi magustoite, sest köök oli 16-20ni suletud. 



Viimasel hommikul 04.10 kogunesime kõik, kes tööl ei pidanud olema Charlotte terrassile, istusime, rääkisime juttu, sõime saiasid ja jõime kohvi. Teised käisid ja jutustasid mööda minnes. Kui söögid olid söödud, siis oli aeg juba seal maal kus meie pidime rongile hakkama minema, kogunesime peaaegu terve meeskonnaga Charlotte ette, et teha viimane pilt veel koos mälestuseks ning jätsime hüvasti, andsime Eestist kaasa toodud kingid ning asusime juba tagasiteele.


MINU PRAKTIKA ANALÜÜS KUI SEDA NII VÕIB NIMETADA

Arvan, et praktika läks hästi, sain kõigiga läbi, mingeid intsidente ega probleeme otseselt polnud. Küll, aga arvan, et läksin natuke liiga kõrgete ootustega sinna, et saaks süüa teha ja õppida nende roogasid valmistama, sest reaalsuses olin lihtsalt abiline, kes tegi lihtsamaid töid. 
Kogemuste poolelt olen siiski jälle ühe kogemuse võrra rikkam, sest töökultuur on niivõrd erinevam Eesti töökultuurist. Ka keeleliselt oskan natuke rohkem hispaania keelt kui minnes oskasin ning natuke kergem oli nendega ka suhelda. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Gastrobaar Charlotte tutvustus